Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fritzl heeft spijt en bekent alles

18 mrt 09 - Door Bart Klijberg en Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Fritzl heeft spijt en bekent alles

Josef Fritzl heeft vandaag - tot verrassing van iedereen - schuld bekend aan alle aanklachten. Hij kwam tot zijn besluit na het zien van de getuigenis van zijn dochter Elisabeth een dag eerder. "Ik heb spijt van wat ik heb gedaan", aldus Fritzl.


Maandag bekende Fritzl nog alleen incest, wederrechtelijke vrijheidsberoving, verkrachting en bedreiging met geweld. Maar daar komt nu een bekentenis van moord en slavernij bij. Dit betekent dat hij vrijwel zeker tot levenslang zal worden veroordeeld.

Overwinning
Josef Fritzl is "geboren om te verkrachten". De kans dat hij weer in de fout gaat, is dan ook erg groot. Dat heeft een psychiater die Fritzl onderzocht vandaag gezegd in de rechtbank. Op de vraag waarom Fritzl zijn dochter Elisabeth had misbruikt en niet een van zijn andere kinderen, had Fritzl volgens psychiater Adelheid Kastner gezegd dat ze het meest op hem leek. "Ze was net zo koppig als ik, net zo sterk als ik. Hoe sterker de tegenstander, hoe groter de overwinning", citeerde ze hem.

De rechtszaak tegen Josef Fritzl loopt naar verwachting morgen, op de vierde dag van het proces, ten einde. Een jury bepaalt dan of hij schuldig is, waarna de rechter de strafmaat bepaalt.

Vanuit Sankt Pölten commentaar van de Oostenrijkse journalist Brigitte Handlos, zij volgt voor de ORF het proces.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief