Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Drukke tijden voor deurwaarders

19 mrt 09 - Door Miriam Lavalette en Jan Reiff

Kijk of luister naar: Drukke tijden voor deurwaarders

In de eerste twee maanden van 2009 hebben gerechtsdeurwaarders gemiddeld twintig procent meer opdrachten gekregen. Vooral bij energiebedrijven, zorgverzekeraars, woningbouwcorporaties en hypotheekverstrekkers is het aantal probleembetalers snel opgelopen.

Ook bij binnen het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) is een stijging te zien.

Korte termijn
De verwachting is dat de stijging op korte termijn voelbaar zal blijven want met name bedrijven gaan scherper op hun debiteuren letten vanwege hun eigen - krappe - liquiditeit. Bovendien worden er minder betalingsherinneringen gestuurd voordat de deurwaarder wordt ingeschakeld.

Lange termijn
Op de langere termijn verwachten de deurwaarders juist een daling van het aantal opdrachten: er worden minder leningen afgesloten waardoor er waarschijnlijk minder betalingsproblemen zullen zijn.

Te commercieel?
Uit een rapport van een commissie die heeft gekeken hoe de Koninklijke beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders functioneert, blijkt dat de organisatie actiever toezicht moet houden op de individuele kantoren. Deurwaarders moeten onafhankelijk tussen de partijen staan. De commissie signaleert echter dat ze vaak hun oor naar de opdrachtgever laten hangen en dan dus minder oog hebben voor de belangen van de schuldenaar. De beroepsorganisatie moet daartegen corrigerend optreden, meent de commissie.

NOVA gaat op een dag op pad met een deurwaarder.

In de studio een gesprek met Pieter Lijesen, eigenaar van het bedrijf Nationale HypotheekPas (NHP), een bedrijf dat bemiddelt in hypotheken en verzekeringen tegen een vast tarief. Lijesen deed voor Nederland onderzoek naar de sub-prime hypotheken nadat bleek dat NHP-adviseurs de afgelopen maanden steeds vaker te maken kregen met verontruste klanten die als gevolg van de hogere verlengingsrente hun maandlasten met 60% zagen stijgen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief