Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Excuses wethouder redden coalitie Rotterdam

19 mrt 09 - Door Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Excuses wethouder redden coalitie Rotterdam

Even leek er crisis in de Rotterdamse coalitie. Vorige week zegde de Rotterdamse CDA-fractie het vertrouwen op in wethouder Leonard Geluk (jeugd en onderwijs), omdat zijn politieke koers teveel zou afwijken van de standpunten van de partij. Inmiddels heeft de wethouder zijn excuses aangeboden en lijkt het conflict bezworen.  

De commotie rond Geluk ontstond geleidelijk in debatten over onder meer het elektronisch kinddossier en de drugstesten op Rotterdamse middelbare scholen. Hij zou zich daarbij autoritair hebben opgesteld en gebrekkig hebben gecommuniceerd met de fractie en de achterban.

Onenigheid
Niet iedereen was het echter eens met de motie van wantrouwen die de fractie vorige week indiende. Het partijbestuur wilde dat Geluk aanbleef en CDA-wethouder Lucas Bolsius (sport en financiën) liet weten dat ook hij zou opstappen als zijn collega het ambt moest neerleggen. Daarmee werd de coalitie (CDA, PvdA, VVD en GroenLinks) verder in het nauw gedreven

Er komt nu een commissie van wijzen om op lange termijn de eenheid in de partij terug te brengen en de motie van wantrouwen lijkt van de baan.

Steeds vaker
Het aftreden van wethouders is niet alleen een Rotterdams probleem. Sjaak van der Tak, bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, burgemeester van Westland en oud-CDA-wethouder in Rotterdam maakt zich zorgen.

NOVA spreekt met hem over het toenemende aantal wethouders dat voortijdig opstapt.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief