Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Woede om heldenrol Dutchbat-commandant

21 mrt 09

In ’Resolution 819’ heeft de Italitaanse regisseur Giacomo Battiato de massamoord in het Bosnische Srebrenica verfilmd. Dutchbat-commandant Thom Karremans wordt neergezet als held, tot woede van veel nabestaanden.


De val van Srebrenica

Op 11 juli 1995 vielen Bosnisch-Servische troepen de Bosnische enclave Srebrenica binnen. De enclave stond op dat moment onder bescherming van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat, dat de genocide van achtduizend moslims niet kon voorkomen. Thom Karremans was op het moment van de Val van Srebrenica hoofdverantwoordelijk voor het optreden van het bataljon. Overlevenden verwijten hem dat hij niet adequaat heeft opgetreden en dat hij duizenden doden had kunnen voorkomen.

Gekleurd beeld
In één van de scenes van de film gaat Karremans tot het uiterste om het leven van een moslima te beschermen. Volgens critici geeft dit een verkeerd en gekleurd beeld van de werkelijkheid en nabestaanden ervaren de film daarom als pijnlijk. Maar volgens de Nederlande VN-militairen is de personificering van Karremans in de film helemaal niet zo onjuist.

Amnesty
Op 4 april is de Nederlandse première van 'Resolution 819' op het Amnesty-filmfestival Movies that Matter. De organisatie van Movies that Matter schouwt de verfilming van Battiato als artistieke vrijheid. Eerder dit jaar werd de film op het filmfestival in Rome bekroond werd met de prijs voor beste film.

NOVA spreekt met Sevala Salkic die Srebrenica overleefde en Dutchbatter Johan de Jonge.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief