Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet neemt belangrijke hobbel

23 mrt 09 - Door Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Kabinet neemt belangrijke hobbel

Na uren onderhandelen lijken de partijen het vanavond vrijwel eens geworden te zijn over de omvang van de bezuinigingen in 2011, het laatste jaar van deze kabinetsperiode. Harde voorwaarde voor de bezuinigingen is wel dat de economie dan voldoende aangetrokken moet zijn. Naar verluidt gaat het om een bedrag van zo'n 5 miljard euro.


De regeringspartijen CDA, ChristenUnie en PvdA pakten de onderhandelingen over de aanpak van de economische crisis vandaag weer op. Na een pauze van vijf dagen is volgens vice-premier Rouvoet (ChristenUnie) nu de "laatste fase" van het overleg aangebroken. Afgelopen woensdag sprak premier Balkenende apart met de regeringspartijen over zijn laatste voorstel. Na die dag zijn de onderhandelaars niet meer gezamenlijk bijeen geweest.

Struikelblok
Het belangrijkste struikelblok bleef de vraag wanneer en hoe zwaar er bezuinigd moet worden. De PvdA wilde dat de regering niet te zuinig is met uitgaven, omdat de partij denkt dat daarmee het economisch herstel wordt belemmerd. Het CDA wilde juist dat er meer wordt bezuinigd. De ChristenUnie ziet 2011 als het scharnierjaar, maar wil dan alleen bezuinigen als het herstel van de economie niet te broos is.

In de studio reageert Flip de Kam, hoogleraar Overheidsfinanciën in Groningen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief