Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wat vindt de FNV van het crisisakkoord?

24 mrt 09 - Door Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Wat vindt de FNV van het crisisakkoord?

Wat vindt Agnes Jongerius van de de FNV van het crisisakkoord? Dat is vanavond de hamvraag in het Catshuis. Gaat de FNV akkoord met verhoging van de AOW-leeftijd of komen er acties?


In politiek Den Haag is het al de hele dag en avond wachten. Wachten op het nieuwe crisisakkoord. Afgelopen nacht bereikten de drie regeringspartijen onderling zo goed als overeenstemming over de belangrijkste crisismaatregelen, maar nu moeten de sociale partners het plan nog goedkeuren. Vakbonden en werkgevers zijn op dit moment op het Catshuis om het akkoord te bekijken.

Zaken doen
De sociale partners gaven voorafgaand aan hun gesprek met de kabinetsdelegatie aan dat ze niet alleen naar het Catshuis zijn gekomen om de crisisplannen van het kabinet aan te horen, maar ook hun eigen wensenlijstjes meenemen.

"Ik kom hier om zaken te doen", zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius bij aankomst in het Catshuis. Jongerius verzet zich tegen een verhoging van de AOW-leeftijd. Verder vraagt ze ruimte voor pensioenfondsen om orde op zaken te stellen en wil ze jeugdwerkloosheid zo veel mogelijk voorkomen en de koopkracht van werknemers veiligstellen.

De FNV wil alleen een sociaal akkoord sluiten als de vakbeweging haar leden zekerheid kan bieden over hun banen, koopkracht en pensioenen. "Het gaat om belangrijke dingen waar je hard voor moet knokken", vindt Jongerius.

Centraal akkoord
De onderhandelaars hopen met de organisaties van werkgevers en werknemers een centraal akkoord te sluiten. Daarin zal loonmatiging centraal staan en wellicht de afspraak om de lonen de komende jaren te bevriezen.

In NOVA het laatste nieuws uit politiek Den Haag. In de studio zijn Peter Gortzak, vice-voorzitter van de FNV, en econoom Sweder van Wijnbergen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief