Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Debat over het sociaal akkoord

25 mrt 09 - Door Miriam Lavalette, Petra Greeven en Bart Klijberg

Kijk of luister naar: Debat over het sociaal akkoord

 'Het is klip en klaar: de AOW-leeftijd gaat naar 67 jaar'. Dat zeggen onderhandelaars Mariëtte Hamer (PvdA), Arie Slob (ChristenUnie) en Pieter van Geel (CDA). 'De AOW-leeftijd gaat helemaal niet omhoog. Wij laten zien dat je ook anders kunt bezuinigen'. Dat zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius.


AOW-leeftijd
Het is duidelijk: de top van het kabinet en de sociale partners hebben weliswaar een principe-akkoord gesloten, maar de verhoging van de AOW-leeftijd staat - in ieder geval voor de sociale partners - nog ter discussie. In het akkoord wordt vastgehouden aan het plan om de pensioenleeftijd op termijn te verhogen naar 67 jaar. Maar de sociale partners krijgen wel tot 1 oktober de tijd om alternatieven aan te dragen die evenveel geld opbrengen.

Tevreden
Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) is tevreden met het pakket crisismaatregelen, maar hij beseft dat de maatregelen pijnlijk zijn en "geen feest voor de mensen" betekenen. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer spreekt van "veel goed nieuws": de coalitiepartijen erin geslaagd een "solide en zeer degelijk" pakket aan maatregelen tegen de economische crisis samen te stellen waarmee Nederland "vooruit kan".

Oppositie
De oppositiepartijen daarentegen laten geen spaan heel van het crisisakkoord en voelen zich buiten spel gezet. "Broddelwerk", "drie keer niks" en "gekrabbel" is het commentaar van de oppositie

NOVA staat vanavond uiteraard geheel in het teken van het akkoord. Wat vindt de oppositie? Wat vinden de verschillende maatschappelijke bewegingen? Wat vinden economen? Wat is de rol van het kabinet? Neemt de vakbeweging hun rol over?

NOVA ontvangt in studio Dudok in Den Haag de voorzitter van de FNV Agnes Jongerius, PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer, fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob, CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel.

Verder schuiven aan hoogleraar Overheidsfinanciën Bas Jacobs, Meta Meijer van Milieudefensie (campagneleider Verkeer) en Jos de Beus, hoogleraar in de 'Politieke theorie, politieke cultuur en hun geschiedenis' aan de Universiteit van Amsterdam. 

Visie van Joep

 


Bekijk ook de visie van Joep.


Chat
Direct na de uitzending was er een chat met Agnes Jongerius.

naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief