Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse marine jaagt op piraten

27 mrt 09 - Door Rudy Bouma en Hans Kema

Kijk of luister naar: Nederlandse marine jaagt op piraten

Vanaf vandaag gaat het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën de strijd aan met Somalische piraten in de Golf van Aden in de Indische Oceaan. Daar worden dagelijks koopvaardijschepen aangevallen en gekaapt. Wanhopige Nederlandse reders eisen meer bescherming van de marine.


NAVO
Het fregat is al in het gebied aanwezig voor een NAVO-oefening. Een deel van die oefening gaat nog door. Maar vanaf nu tot eind april en op de terugweg van medio tot eind juni neemt het fregat deel aan de NAVO-missie Allied Protector. Het gaat in totaal om veertig dagen.

Juridische strijd
Het fregat heeft een bemanning van ongeveer 170 militairen. Tijdens de missie wordt daar een beveiligingsteam van het Korps Mariniers aan toegevoegd. Ook zullen twee leden van de Koninklijke Marechaussee, onder wie een officier van justitie, aan boord zijn.

Nederland behoort tot een van de eerste landen die op juridisch terrein de strijd aanbindt met de Somalische piraten. Vorig jaar kaapten zij ruim veertig schepen. Veel landen willen niet beginnen aan een juridische strijd; onduidelijkheid over de geldende rechtsregels en angst dat de piraten, die uit het onveilige Somalië komen, na afloop van hun celstraf asiel aanvragen, schrikken veel landen af.

Lees ook het  Draaiboek Behandeling Bijstandsaanvragen bij Piraterij en Gewapende Overvallen op Zee (Verkeer en Waterstaat)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief