Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama's nieuwe strategie voor Afghanistan

27 mrt 09 - Door Menno de Galan en Marcel Ouddeken

Kijk of luister naar: Obama's nieuwe strategie voor Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een nieuw offensief aangekondigd tegen militanten in Afghanistan en Pakistan. Zijn belangrijkste doel in beide landen is het aanpakken van de islamitische terreurgroepen Taliban en al-Qaida.
 


Vierduizend militairen
In de aanloop naar de Afghanistan-top aanstaande dinsdag in Den Haag presenteerde president Obama vandaag zijn plannen voor de hele regio. Aan de ene kant een harde militaire aanpak van al-Qaeda, maar ook financiële steun voor de burgerbevolking voor wederopbouw en onderwijs.

Obama heeft het Congres 1,5 miljard dollar gevraagd voor militaire en civiele ondersteuning van Pakistan in de strijd tegen de islamitische groeperingen die zich ophouden in het noorden van het land. Obama stuurt dit jaar ook nog eens vierduizend extra Amerikaanse militairen naar Afghanistan. Die extra militairen komen bovenop de eerder aangekondigde versterking van zeventienduizend manschappen. De vierduizend Amerikanen moeten het Afghaanse leger gaan trainen.

Wederopbouw
Na de oorlog in Irak heeft Obama de aandacht van Washington verschoven naar de strijd in Afghanistan. Hij wil zich meer richten op wederopbouw dan tot nu toe het geval is geweest. Het aantal Amerikaanse militairen – momenteel 38 duizend – wil hij opvoeren tot bijna 60 duizend.

Regionale benadering
In een nieuwe strategie kiezen de VS voor een regionale benadering van de oorlog, waarbij de Amerikanen vinden dat het geweld in Afghanistan niet bedwongen kan worden zonder ook de problemen in het westen van buurland Pakistan aan te pakken. Verder willen de VS alle andere landen in de regio betrekken bij het zoeken van een oplossing.

De Afghaanse president Hamid Karzai is blij met de nieuwe strategie van de Amerikaanse president Barack Obama tegen Al-Qaeda. "Zowel het land als de regio zal baat hebben bij Obama’s plan om vierduizend extra militairen te sturen om Afghaanse militairen en politieagenten op te leiden", zei Karzai.

Vanuit New York een verslag van correspondent Willem Lust. In de studio reageert Willem van de Put van de hulporganisatie Healthnet.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief