Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Huizen kijken in crisistijd

28 mrt 09 - Door Jan Eikelboom

Kijk of luister naar: Huizen kijken in crisistijd

De economische crisis raakt ook de Nederlandse huizenmarkt. Afgelopen jaar daalde de verkoop van nieuwbouwwoningen met zestig tot zeventig procent. De verkoop van bestaande woningen nam met veertig tot vijftig procent af.


Crisis
Een huis verkopen in crisistijd is dan ook geen gemakkelijke opgave. Om de huizenkoop te stimuleren organiseerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vandaag een Open Huizen Dag. Bezoekers konden vrijblijvend diverse woningen bezichtigen, en zonder afspraak bij een woning binnenlopen. Ook NOVA ging op huizenjacht in Almere.

Succes
Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars was de Open Huizen Dag een succes. Naar schatting 110.000 bezoekers bezochten vandaag een van de 40.000 openstaande huizen. In totaal staan er op dit moment circa 160.000 woningen te koop in Nederland.

Vertrouwen in de woningmarkt
Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker lijkt de huizenmarkt weer in beweging te komen. Hukker: "De wil van mensen om een nieuw huis te kopen is altijd aanwezig geweest, maar het vertrouwen was lange tijd weg. Maar we merken wel dat kopers extra voorzichtig zijn in deze tijd. Gelukkig zien we nu echter wereldwijd een aantal positieve ontwikkelingen die goed zijn voor huizenkoper en huizenverkoper. De pure paniek in de bankensector is verdwenen en de beurzen krabbelen wereldwijd voorzichtig weer op. Dat zorgt ervoor dat het vertrouwen in de woningmarkt weer langzaam terugkomt. Mensen realiseren zich dat dit wel eens hét moment zou kunnen zijn om een huis te kopen."


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief