Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Den Haag maakt zich op voor Afghanistan-top

30 mrt 09 - Door Tonko Dop

Kijk of luister naar: Den Haag maakt zich op voor Afghanistan-top

Screening van personeel, auto's die worden gecontroleerd en inspectie van hotels. Het zijn slechts een paar van de voorzorgsmaatregelen die worden genomen om de Afghanistan-top in Den Haag morgen veilig te laten verlopen.


Hoogwaardigheidsbekleders
Van over de hele wereld komen hoogwaardigheidsbekleders naar Den Haag. De Afghaanse president Hamid Karzai, VN secretaris-generaal Ban Ki-moon, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton plus haar collega's uit 72 andere landen. En verder zijn de Wereldbank, de NAVO, de Europese Unie en het IMF op de top aanwezig. Allemaal om te praten over de toekomst van Afghanistan. 

Extra vluchten

Op vliegveld Rotterdam en op Schiphol komen vandaag en morgen extra vluchten aan met deelnemers aan de top. De marechaussee controleert de auto's die de politici oppikken en begeleidt de voertuigen naar de snelweg richting Den Haag.

Politie
De politie heeft de afgelopen dagen het personeel gescreend dat tijdens de top werkzaam zal zijn. Van de in totaal 1500 mensen hebben enkele tientallen de screening niet doorstaan. Ook heeft de politie de auto's onder de loep genomen waarmee de delegaties naar conferentiecentrum World Forum worden vervoerd. Vandaag onderwerpt de politie de hotels waar de delegaties verblijven aan een veiligheidsinspectie.

Demonstraties
Bijna alle politiekorpsen leveren vandaag en morgen mankracht aan Den Haag. In totaal zijn er 3500 politiemensen op de been. Massale demonstraties worden er niet verwacht. Kleine groepen demonstranten kunnen vlak naast het World Forum terecht. Grotere demonstraties moeten uitwijken naar andere plaatsen in de stad.

NOVA is in de hofstad getuige van de laatste voorbereidingen. 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief