Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tevredenheid over Afghanistan-top

31 mrt 09 - Door Roozbeh Kaboly, Dieuwke van Ooij en Jan Eikelboom

Kijk of luister naar: Tevredenheid over Afghanistan-top

Vandaag vond de grootste Afghanistan-top ooit plaats in Den Haag. Onder leiding van de VN beslissen vertegenwoordigers van bijna tachtig landen over de toekomst van Afghanistan.


Genodigden
Onder de bezoekers waren ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, VN-secretaris Ban Ki Moon en de Afghaanse president Hamid Karzai. Oezbekistan was de enige genodigde die niet op de Nederlandse uitnodiging is ingegaan.

Iran
Ook Iran was aanwezig. Het land zegde de komst pas toe nadat het wist dat Nederland de uitnodigende partij was. Volgens gastheer minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is samenwerking met Iran belangrijk voor een stabiele situatie in de regio. NOVA spreekt vanavond met de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Mehdi Akhundzadeh en de Pakistaanse minister voor Buitenlandse Zaken (Makhdoom Shah) Mahmood Qureshi.

Hartelijk
De Amerikaanse gezant Richard Holbrooke heeft zelfs - boven verwachting - informeel gesproken met de Iraanse onderminister Akhunzadeh. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton omschreef de ontmoeting op een persconferentie in Den Haag als "hartelijk". Clinton noemde het gesprek "een veelbelovend signaal voor samenwerking in de toekomst". Ze hebben afgesproken contact te houden, zei Clinton.

Presidentskandidaat
De Afghaanse presidentskandidaat dr. Mangal was niet uitgenodigd op de top, maar stond wel bij de hekken van het  Haagse World Forum Convention Centre. Mangal woont nu in Waddinxveen, op 11 April vertrekt hij naar Kaboel om campagne te gaan voeren. In NOVA zíjn visie op Afghanistan.

Toekomst van Afghanistan
Na de aanslagen van 11 september 2001 viel de internationale gemeenschap op initiatief van Amerika Afghanistan binnen. Het doel was het islamitische Taliban-regime te verjagen. Sinds 2003 is een NAVO ISAF-missie in het land aanwezig voor wederopbouw en het bewaken van de veiligheidssituatie. Nu zijn 7000 militairen actief in verschillende regio's, waarvan 3.300 Amerikanen.

Strategie
President Obama lichtte vorige week de nieuwe strategie voor Afghanistan toe. Hij kondigde een breder beleid aan waarbij de internationale gemeenschap in dialoog gaat met lokale leiders in Afghanistan. Ook zal Amerika meer samenwerken met Pakistan om het terrorisme te bestreiden.

In NOVA zijn vanavond te gast: de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (2003-2007) en Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag en ook oud-minister van Buitenlandse Zaken.

Bekijk ook de foto's van Maxime Verhagen

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief