Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Diep in de schulden door DSB bank

2 apr 09 - Door Jan van Loenen en Mirjam Lavalette

Kijk of luister naar: Diep in de schulden door DSB bank

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt een onderzoek in naar de kredietverstrekking door de DSB Bank en dochterbedrijven als Frisia, Lenen.nl en Becam.


Te hoog
Hypotheken bij de DSB zijn soms veel hoger dan de maximaal toegestane 125 procent  van de executiewaarde van de woning en steeds meer mensen krijgen te maken met aflossingsproblemen van torenhoge leningen. Het is niet uitgesloten dat de AFM sancties zal heffen tegen de kredietverstrekker, die fouten zou maken bij de voorlichting van klanten.

DSB vindt de aantijgingen onterecht en zegt dat de bank geen enkel belang heeft bij het verstrekken van onverantwoord hoge leningen. Intussen stapelen de klachtendossiers zich op.

Reclame
De groei van het aantal mensen dat zijn of haar schulden niet meer kan aflossen is in politiek Den Haag niet onopgemerkt gebleven. Kamerleden Elly Blanksma (CDA) en Hans Spekman (PvdA) hebben een initiatiefwet ingediend om de televisiereclame voor leningen aan banden te leggen.

Zo willen zij de spotjes tussen zes uur 's ochtends en negen uur 's avonds van de buis weren. Kredietverstrekkers mogen volgens de wet ook geen verbanden meer leggen tussen een lening en het kopen van een nieuwe auto, keuken of andere luxe producten.

NOVA spreekt hierover met Hans Spekman.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief