Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

G20: hervorming internationaal bankwezen

2 apr 09 - Door Marcel Ouddeken en Jan Reiff

Kijk of luister naar: G20: hervorming internationaal bankwezen

De topconferentie van de G20 in Londen staat in het teken van de economische crisis. Het doel is eensgezind een oplossing voor de crisis te vinden. 


Knelpunten
De Verenigde Staten pleitten vandaag vooral voor verdere investeringen in de economie. Enkele Europese landen willen vooral meer grip op het doen en laten van het internationale bankwezen.

Andere heikele punten zijn investeringen in de handelskredieten en de verhoging van budget van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft een extra injectie van maar liefst 500 miljard dollar nodig om alle noodlijdende landen uit de brand te helpen.Slotverklaring
Aan het slot van de top heeft de Britse premier Gordon Brown bekendgemaakt dat de leiders van de G20 in totaal een biljoen dollar beschikbaar te stellen om de internationale recessie te bestrijden. Ook zei Browm toe dat de landen werk zullen maken van de hervorming van het internationale financiële systeem.

Volgens Brown is overeenstemming bereikt over een groot aantal noodzakelijke hervormingen van het financiële systeem: de landen bouwen verder aan een internationaal college van toezichthouders dat internationaal opererende banken moet controleren. Er komen internationale boekhoudregels en internationaal geldende nieuwe regels voor beloningen en bonussen, zodat "falen niet langer wordt beloond".

Historisch
De Amerikaanse president Barack Obama noemde de top "een keerpunt in de jacht op economisch herstel, de top was hoe dan ook historisch. Vanwege de enorme problemen waarmee we worden geconfronteerd en vanwege de tijdigheid en de omvang van ons antwoord", aldus Obama.

NOVA toog naar Londen waar gisteren nog grote ongeregeldheden plaatsvonden: een filiaal van de Royal Bank of Scotland werd bestormd en bankiers werd geadviseerd op straat geen pak te dragen. NOVA zoekt vandaag de bankiers in The City, hét financiële centrum van de Britse hoofdstad, op.

In NOVA vanavond het laatste nieuws over de slotverklaring, met toelichting van voormalig minister van Financiën Onno Ruding.

naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief