Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NAVO nieuwe chef, Berlusconi zorgt voor rel

4 apr 09

Kijk of luister naar: NAVO nieuwe chef, Berlusconi zorgt voor rel

De NAVO bestaat zestig  jaar en dat werd gevierd vandaag. De regeringsleiders van alle landen die bij de verdragsorganisatie zijn aangesloten, waren vandaag aanwezig bij de ceremonie en de aansluitende vergadering.


Incident
Het begon vanmorgen met Angela Merkel, die de leiders ontving in het Duitse Kehl en het eindigde in het Franse Straatsburg waar na lang en nerveus onderhandelen, veel later dan gepland, de Deen Rasmussen tot secretaris-generaal van de NAVO werd benoemd. Een verjaardagspartijtje, al met al, met nerveuze gasten en een heus incident. Want de Italiaanse premier Berlusconi heeft bondskanselier Merkel en de andere NAVO-leiders geschoffeerd. Hij liep niet mee over de voetbrug over de Rijn van Duitsland naar Frankrijk, maar bleef aan de Duitse kant een telefoongesprek voeren.

Merkel boos
Berlusconi belde zeker tien minuten, terwijl Merkel andere leiders begroette. Zij besloot na het ontvangen van de Britse premier Gordon Brown niet langer te wachten en vertrok met de andere regeringsleiders, onder wie ook premier Jan Peter Balkenende. De Italiaan miste ook de ceremonie op de brug tussen Duitsland en Frankrijk. De NAVO-leden begroetten daar de Franse president Nicolas Sarkozy, als symbool van de terugkeer van Frankrijk in de militaire structuur van de NAVO.

Nieuwe chef
Volgens de Italiaanse zender RAI belde Berlusconi met de Turkse premier Tayyip Erdogan over de benoeming van de Deense premier Anders Fogh Rasmussen als NAVO-leider. Turkije was tegen de benoeming van de Deense premier. Turkije had zware kritiek op Rasmussen na de publicatie van de omstreden Mohammed-cartoons in een Deense krant. De Deense premier weigerde zich daarvoor te verontschuldigen. Maar vandaag hebben de 28 staatshoofden en regeringsleiders de impasse in de opvolgingskwestie uiteindelijk toch doorbroken.

Berlusconi ontbrak overigens ook bij de groepsfoto op de brug en bij de herdenking van de gesneuvelde NAVO-militairen. Hij arriveerde pas toen aan de Franse kant een tweede groepsfoto werd gemaakt.

Queen not amused
Tijdens een eerdere fotosessie rondom de internationale G20 gedroeg de Italiaanse premier zich ook al niet volgens de regels. Daar was de Britse koningin allesbehalve blij mee. Geirriteerd reageerde de koningin toen Silvio Berlusconi vlak na het traditionele fotomoment dat het eind van de G20-top markeerde uitriep: 'Mister Obama!' Barack Obama reageerde met een beleefd en veel zachter uitgesproken 'mister Berlusconi'. Elizabeth zag er de lol niet van in en tot vermaak van de overige regeringsleiders hief ze haar handen in de lucht en mopperde: 'wat gebeurt er? Waarom moet hij zo schreeuwen?'


In Italië peilde correspondent Maarten Veeger de reacties. In de studio reageert VVD-Kamerlid en lijsttrekker voor de Europese verkiezingenHans van Baalen.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief