Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse dode in Kamp Holland

6 apr 09

Kijk of luister naar: Nederlandse dode in Kamp Holland

Azdin Chadli. (Foto: Ministerie van Defensie)

Bij een raketaanval op de basis Kamp Holland in de Afghaanse provincie Uruzgan is soldaat der eerste klasse Azdin Chadli (20) om het leven gekomen. Vijf andere militairen raakten gewond. Hun toestand is stabiel. Twee van hen zijn overgebracht naar Kandahar.


Raketten
De aanval had maandag plaats om 18.00 uur Afghaanse tijd. Vermoedelijk gaat het om een beschieting met twee 107 mm-raketten, zo meldde commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm in een persconferentie. Een van deze raketten raakte het kamp van het Afghaanse leger en zorgde voor lichte verwondingen bij twee Afghaanse militiaren. De andere raket kwam terecht op Kamp Holland.

De slachtoffers zijn afkomstig van de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. De gesneuvelde Chadli en vier van de gewonde militairen zijn afkomstig van het 42 Pantserinfanteriebataljon van de Limburgse Jagers, de vijfde gewonde komt van de 413 Pantsergeniecompagnie. Chadli was pas kort in Afghanistan. Hij maakte deel uit van de groep die op 30 maart is begonnen.

Grote schok
Het bericht over de aanslag in Kamp Holland is door minister van Defensie Eimert van Middelkoop een grote schok genoemd. "Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden, de gewonden en de eenheid van soldaat eerste klasse Azdin Chadli", aldus de minister. 

NOS-verslaggever Jeroen van Dommelens was bij de persconferentie van commandant Van Uhm en doet voor NOVA verslag.  En vanuit Kandahar een telefoongesprek met Gijs Wanders, oud-verslaggever van de NOS, hij had slechts enkele uren voor de aanslag Kamp Holland verlaten. Hij is in Kandahar om een marathon te organiseren.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief