Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Banken weigeren excuses te maken

7 apr 09 - Door Bart Klijberg en Jan Reiff

Kijk of luister naar: Banken weigeren excuses te maken

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft namens de ongeveer honderd aangesloten banken gezegd gebeurtenissen in de financiële wereld te betreuren. Maar de voorzitter van de vereniging, Boele Staal, nam het woord 'sorry' dinsdag niet in de mond.

Excuses onmogelijk
Staal gaf namens de banken een reactie op de aanbevelingen van Adviescommissie Toekomst Banken, onder voorzitterschap van oud-ING bankier Cees Maas. Excuses maken namens de banken vindt Staal niet mogelijk. "Wij zijn een collectief, vertegenwoordigen ongeveer honderd banken. Er zijn banken die nietsvermoedend getroffen zijn door deze crisis. Het verschil is groot, ook bijvoorbeeld tussen banken in Nederland en de Verenigde Staten. We juichen zelfreflectie van banken toe, maar verder kunnen we niet gaan."

Klantbelang
Een greep uit een aantal adviezen van de commissie die de gevolgen van de kredietcrisis voor de bancaire sector in Nederland onderzocht: het klantbelang voorop, een versterking van het risicobeheer binnen banken, een versterkte rol voor de Raad van Commissarissen, een nieuw beloningsbeleid en een bankiersverklaring. Dat staat in het vandaag gepresenteerde rapport 'Naar herstel van vertrouwen'.

Eigen verantwoordelijkheid
Alhoewel bij de kredietcrisis vele partijen een rol hebben gespeeld, concentreert de Adviescommissie zich in haar rapport op de eigen verantwoordelijkheid van banken. De rode draad in het rapport is dat de banken in hun afweging van de belangen van de klanten, de aandeelhouders, de werknemers en de samenleving waarin zij opereren, het primaat weer moeten gaan leggen bij het belang van de klant.  'De macht van de aandeelhouders is de afgelopen tien jaar disproportioneel toegenomen,' staat in het advies.

In de studio reageert Boele Staal.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief