Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rotterdam trekt subsidie Riagg in

8 apr 09 - Door Jan Eikelboom en Miriam Lavalette

Kijk of luister naar: Rotterdam trekt subsidie Riagg in

PvdA-wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) van Rotterdam heeft besloten de subisie van ongeveer 300.00 euro aan het Riagg in te trekken omdat het Riagg weigert de meldcode huiselijk geweld te ondertekenen.


Het Riagg stapt naar de beroepscommissie van de gemeente om de beslissing aan te vechten.

Minder mishandelingen
Met de meldcode huiselijk geweld wordt in Rotterdam sinds 2007 gewerkt en geldt voor alle beroepsgroepen in het onderwijs, de zorg en welzijn. De bedoeling is dat door de meldcode het aantal meldingen verhoogt en daardoor het aantal mishandelingen achter de voordeur wordt teruggedrongen.

Scheef
Maar het Riagg vindt dat de politiek zich te veel bemoeit met de hulpverlening. Jos Lamé, directeur van het Riagg: "In Nederland is het scheef gegroeid. Mensen die heel ver weg staan van de praktijk willen bepalen hoe zaken worden opgepakt. Er werken bij ons heel veel kundige mensen die op een andere manier willen werken".

Leefbaar Rotterdam
Leefbaarraadslid Ronald Buijt is blij dat er actie wordt ondernomen tegen het Riagg: “Een instelling die wel haar hand ophoudt voor subsidie, maar vervolgens geen enkele boodschap heeft aan het beleid van de gemeente, verspeelt ieder recht op een bijdrage van de belastingbetaler.”

In NOVA vanavond een reactie van de staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker. Zij kondigde vorig jaar, samen met  minister Hirsch Ballin (Justitie) en minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) een verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling aan. Volgens Bussemaker zijn de Rotterdamse ervaringen waardevol voor de landelijke invoering.

In de studio reageert Jos Lamé, directeur van het Riagg, Rotterdam.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief