Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EU wil onderzoek naar staatssteun aan Fortis

8 apr 09

Kijk of luister naar: EU wil onderzoek naar staatssteun aan Fortis

Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) vermoedt dat Nederland de Europese regels voor staatssteun heeft overtreden bij de overname van Fortis Bank Nederland en ABN Amro. Minister Wouter Bos (Financiën) zou informatie achterhouden over de miljardensteun. Kroes wil de zaak nu onderzoeken.
 

Regels
Volgens het Europese mededingingsbeleid is het niet verboden om overheidssteun te verlenen. Overheden moeten dit echter wel tot het noodzakelijke minimum beperken om de concurrentie niet in gevaar te brengen. Kroes vraagt zich af of Nederland zich aan deze afspraak heeft gehouden.  

Overname
In oktober vorig jaar kocht de Nederlandse staat Fortis Bank en in december nam het ABN Amro over. Daarvoor verstrekte de overheid leningen aan de bank; de vraag is nu of dit strijd is met de Europese wet- en regelgeving.

Misverstand?
Wouter Bos noemde de kwestie vanavond een 'misverstand'. Volgens hem beschikt Kroes over alle benodigde documenten. De Eurocommissaris meent echter dat dit niet het geval is en verdenkt Nederland van oneerlijke concurrentie.

NOVA spreekt vanavond met Neelie Kroes.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief