Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Defensie heroverweegt aanstelling omstreden imam

9 apr 09 - Door Jan Reiff

Kijk of luister naar: Defensie heroverweegt aanstelling omstreden imam

De Nederlandse krijgsmacht heeft vanaf vandaag twee imams in dienst: Ali Eddaoudi en Souad Aydin. Respectievelijk van Marokkaanse en Turkse origine. Vrijdag stond de diploma-uitreiking gepland maar die gaat voorlopig niet door.


Geestelijk verzorger
Eddaoudi werkte voorheen als geestelijk verzorger in de Koepelgevangenis in Breda. De afgelopen jaren verwierf hij bekendheid als publicist. Aydin was tot voor kort verbonden aan de Fatih-moskee in Soest, die bestuurd wordt door de organisatie Milli Görüs.

De twee islamitische geestelijk verzorgers (igv's) hebben de afgelopen weken een opleiding gevolgd bij Defensie om mee te kunnen draaien in de krijgsmacht. De imams zijn als burger in dienst van Defensie, maar dragen wel een uniform.

Al in 2003 vond staatsecretaris Cees van der Knaap dat er igv's moesten komen. Maar de twee islamitische organisaties die de geestelijk verzorgers moesten voordragen, konden maar geen beslissing nemen. Vorig jaar besloot Defensie alleen het Contactorgaan Moslims en Overheid als 'officiële zendende instantie' te erkennen. De voordracht van Eddaoudi en Aydin was toen snel rond.

Omstreden
Ali Eddaoudi is Nederlander van Marokkaanse afkomst. De afgelopen jaren schreef hij columns waarin hij premier Jan Peter Balkenende een hypocriet noemde en "nog geen deurmat waardig". Ook schreef hij dat er van een broederschap tussen moslims en christenen geen sprake kan zijn en dat de Nederlandse missie in Afghanistan bedoeld is om de Afghanen in eigen land te terroriseren. Deze uitspraken maakten de imam omstreden.

Afstand
Kamerleden, met name CDA, VVD, PVV, SGP en Rita Verdonk, dienden daarom moties in die De Vries vroegen de imam te ontslaan. Jack de Vries stelt dat Eddaoudi aan alle eisen voldeed, twee screenings van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) doorstond en daarna in een gesprek afstand nam van al zijn omstreden vroegere uitlatingen. Toen was er geen aanleiding meer de man te weigeren, hoe zeer De Vries zelf ook "onaangenaam verrast" was door de columns.

Heroverweging
Na de druk van de Kamer gaat staatssecretaris De Vries heroverwegen of het wel zo'n goed idee is een omstreden imam aan te stellen als geestelijk verzorger bij Defensie en gaat hij daarover in gesprek met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en Ali eddaoudi zelf. 

In de studio reageert Paul de Krom, Tweede Kamerlid voor de VVD. Vanuit Den Haag politieke reacties.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief