Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onrust over afschaf anti-psychosemiddel

9 apr 09 - Door Marcel Ouddeken, Jane van Laar en Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Onrust over afschaf anti-psychosemiddel

De Semap-pil is een geneesmiddel tegen psychoses, dat nu van de markt gehaald wordt. Medicijnproducent Janssen-Cilag  zegt dat de productie van de pil niet meer voldoet aan de huidige EU-richtlijnen. En er is geen alternatief voor de kwetsbare groep patiënten die het middel gebruikt. Psychiaters maken zich zorgen en komen in actie.


Zo houdt beroepsvereniging van psychiaters NVvP een handtekeningenactie tegen de afschaffing van de Semap-pil. Ook patiëntenvereniging Anoiksis en Ypsilon, vereniging van familie, vrienden en partners van mensen met schizofrenie, protesteren.

'Geen alternatieven'
Zij menen dat er geen goede alternatieven zijn. Het voordeel van de pilvorm is dat deze maar één keer per week ingenomen hoeft te worden voor het gewenste effect. Psychiaters schrijven de Semap-pil vooral voor bij patiënten die geen injectie willen, of die lastig te motiveren zijn voor frequent medicijngebruik of gesprekstherapieën.

Twijfels
Over de achterliggende motieven van de producent om de goedkopere pil af te schaffen bestaan twijfels. In NOVA een reportage.

 

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief