Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA College Tour met Rem Koolhaas

22 apr 09

Kijk of luister naar: NOVA College Tour met Rem Koolhaas

In NOVA College Tour interviewt Twan Huys, samen met studenten, de Nederlandse architect Rem Koolhaas.


Starchitect
In het Compagnietheater in Amsterdam confronteren studenten Koolhaas met zijn status als starchitect. Eén van hen vertelt zelfs dat docenten aan de TU Delft Koolhaas beschrijven als God. Koolhaas kan er wel om lachen, maar legt uit waarom hij een enorme hekel heeft aan zijn sterrenstatus en de term starchitect.
 
Ethische grens
Studenten stellen kritische vragen over de bouw van CCTV in Peking. Ze willen weten waarom Koolhaas bouwt voor de Chinese Staatstelevisie en vragen zich af waar voor hem de ethische grens ligt. Koolhaas denkt dat China zó belangrijk is voor de wereld, dat niet meedoen geen optie is.

Europa
Hoewel Koolhaas vooral bouwt in Azië en het Midden-Oosten, ziet hij ook voor Europa in de toekomst een grote rol op het wereldtoneel. Hij is een groot voorstander van de eenwording van Europa. Koolhaas laat de studenten verschillende projecten zien die hij heeft ontwikkeld voor de Europese Unie, waaronder een nieuwe Europese vlag en een promotiefilm. 

Kunsthal
Koolhaas krijgt opdrachten van over de gehele wereld: voor een woning in Bordeaux, de wolkenkrabber China Central Television in Beijing, tot de inrichting van de Prada Store in New York. In Nederland is hij onder meer bekend van; de Kunsthal in Rotterdam (1988-1992) waarmee hij internationaal doorbrak, het Educatorium te Utrecht (1992-1997) en het Museumpark te Rotterdam (1985-1993).

Prijzen
Rem Koolhaas heeft inmiddels talloze prijzen ontvangen. Zo ontving hij de Maaskantprijs (1986), de Équere d'argent voor het Maison à Bordeaux (1999), de Antonio Gaudí-prijs voor Euralille (1992), de Pritzker Architecture Prize (2000), de Architektur Preis Berlin (2003) en de Preamium Imperiale (2003). In 2004 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de Royal Gold Medal van RIBA.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief