Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Waarom vluchten uit het paradijs?

11 apr 09 - Door Hein Hansen en Rijer Zwaan

Kijk of luister naar: Waarom vluchten uit het paradijs?

Het Senegalese vissersdorpje Kayar is de belangrijkste Senegalese vertrekhaven van bootvluchtelingen. Sinds de EU de visserijrechten heeft opgekocht vangen de lokale vissers weinig meer.

Op zee is het levensgevaarlijk vanwege de reuzentrawlers. De jeugd heeft nauwelijks toekomst. Het gemiddelde inkomen ligt er op 400 euro per jaar.

Kaart
INHolland studente Nyaki Serne vond na 23 jaar haar vader terug in Kayar. De studente Toeristisch Management nam een drastisch besluit: geen Ibiza of Malediven, maar Kayar moet op de kaart gezet worden. De jongeren moeten weer een toekomst krijgen.

It's your turn
Nyaki richtte met wat vrienden de stichting 'Its your turn' op. In twee jaar tijd stampt ze op het strand van Kayar een educatief centrum uit de grond en zijn er in het dorp allerlei toeristische experimenten gestart. De jongeren van Kayar hebben eindelijk weer een sprankje hoop. En het aantal kinderen dat het dorp ontvlucht is aanmerkelijk gedaald.

Stage
INHolland gaat het project nu financieel ondersteunen, onder meer door Kayar als stageplek aan te bieden. Lijfelijk en via internet gaan ze de lokale bevolking opleiden voor de toeristische sector. Nyaki woont inmiddels drie maanden per jaar in Senegal.

NOVA volgt Nyaki Serne naar Kayar. Over de jeugd van Kayar en haar moeizame survival. Over de dubieuze rol van het westen: aan de ene kant wordt er geld gestuurd, aan de andere kant wordt de vissers hun toekomst ontnomen. En hoe een klein initiatief een derde wereld-dorpje weer hoop geeft.

Naar boven

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief