Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Paddoverbod blijft gelden, hallucinerende truffel in opkomst

14 apr 09 - Door Marcel Ouddeken

Kijk of luister naar: Paddoverbod blijft gelden, hallucinerende truffel in opkomst

Het paddoverbod is niet onrechtmatig. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag vandaag geoordeeld.


Paddoverbod
De uitspraak in het kort geding, dat onder meer de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops tegen de Staat had aangespannen, heeft tot gevolg dat het paddoverbod, dat vanaf 1 december 2008 van kracht is, geldig blijft.

Incidenten
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft paddo's verboden, omdat hij van mening is dat deze schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Er zijn volgens hem meerdere incidenten geweest waarbij paddo's gevaarlijk gedrag tot gevolg hadden en de dood of ernstig letsel veroorzaakten. Vooral bij buitenlandse toeristen in Amsterdam deden zich regelmatig problemen voor. Een Kamermeerderheid steunde de minister in zijn besluit.

Schade
De smartshophouders zijn van mening dat het paddoverbod niet had mogen worden uitgevaardigd. Hun belangrijkste argument is dat niet wetenschappelijk is aangetoond dat paddo's schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook vinden zij dat de minister de smartshophouders een schadevergoeding had moeten aanbieden voor het omzetverlies dat zij door het verbod lijden.

In NOVA vanavond paddo-ondernemers die iets hebben gevonden op het paddoverbod: de hallucinerende truffel en het paddo-zelfkweekpakket.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief