Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bonusregeling kost NXP subsidie

17 apr 09 - Door Jan Reiff

Kijk of luister naar: Bonusregeling kost NXP subsidie

Nijmeegse chipfabrikant NXP krijgt géén half miljoen euro. De provincie Gelderland schrapt de beloofde subsidie uit protest tegen de miljoenenbonussen die de directie van het bedrijf ontvangt.


Het geld was bestemd voor de oprichting van een bedrijfsverzamelgebouw in Nijmegen, waarmee NXP extra technologische kennis naar de stad wilde halen. De subsidie zou worden verstrekt in het kader van een investeringsplan van de provincie om de Gelderse economie te stimuleren.

Onaanvaardbaar
Provinciale Staten van Gelderland achten het onaanvaardbaar dat de top van NXP forse bonussen van in totaal 14,4 miljoen opstrijkt, terwijl hetzelfde bedrijf duizenden mensen op straat zet. Ook bevroor NXP eerder de lonen en bezuinigde het op onder meer de kerstpakketten. Een motie om de subsidie te schrappen, kreeg brede steun.

Ophef
De afgelopen maanden kwamen verschillende banken en bedrijven in opspraak door de bonusregelingen die zij hanteren. Zo was president Obama woedend over de premies die de Amerikaanse verzekeraar AIG uitkeerde aan medewerkers, terwijl het bedrijf overheidssteun ontving. Eerder deze week ontstond in Nederland politieke ophef over de vertrekpremie van Aedes-topman Willem van Leeuwen.

In NOVA een reportage over NXP.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief