Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zwarte Zuid-Afrikanen keren zich af van het ANC

20 apr 09 - Door Jan Eikelboom en Imke van Hoorn

Kijk of luister naar: Zwarte Zuid-Afrikanen keren zich af van het ANC

Zuid-Afrika gaat woensdag aanstaande naar de stembus. Voor het eerst sinds het einde van de apartheid, vijftien jaar geleden, lijken de verkiezingen spannend te worden.


Teleurgesteld
Veel Zuid-Afrikanen zijn teleurgesteld in het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) - de partij die een einde maakte aan apartheid in 1994. Zullen zij nog steeds massaal het ANC steunen, of zullen ze overstappen naar de nieuwe partij, de Congress of the People (Cope) - een partij die zich van het ANC afscheidde nadat president Thabo Mbeki werd afgezet.

Fraude
Na het aftreden van Thabo Mbeki, in september vorig jaar, werd Kgalema Motlanthe, de toenmalig secretaris-generaal van het ANC, president van Zuid-Afrika. Motlanthe zal waarschijnlijk worden opgevolgd door Jacob Zuma. ANC-leider Zuma geldt als de grote favoriet bij de komende presidentsverkiezingen op 22 april. Hij wordt verdacht van fraude, corruptie en witwas praktijken. Maar Zuma zegt het slachtoffer te zijn van een samenzwering. Volgens Zuma zou voormalig president Mbeki een lastercampagne tegen hem zijn gestart waarin ook aartsbisschop Desmont Tutu het moet ontgelden. Eerder zei Tutu dat hij er niet echt naar uit kijkt als Zuma president van het land zal worden.

Slechte omstandigheden
NOVA bezoekt de township Alexandra, in Johannesburg, waar de meeste bewoners nog steeds onder zeer slechte omstandigheden leven. In de studio geeft journalist en voormalig Zuid-Afrika correspondent Bram Vermeulen toelichting.

Bekijk hier de foto's (klik op het plaatje voor een grotere afbeelding):


Straatbeeld township Alexandra

Straatbeeld township Alexandra

Jongetje met eten

Kinderen op straat

De telefoonservice

Cameraman in actie

Een wc voor de hele buurt 


Grotere kaart weergeven
Naar boven 

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief