Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cruciale week voor de JSF

20 apr 09 - Door Dominique van der Heyde

Kijk of luister naar: Cruciale week voor de JSF

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de aanschaf van de Joint Strike Fighter, kortweg de JSF.

De Luchtmacht en staatssecretaris Jack de Vries (CDA) willen het Amerikaanse toestel kopen, maar regeringspartij PvdA twijfelt. Er moet nu besloten worden of Nederland twee testtoestellen koopt. Maar daarmee wordt, volgens velen, ook de feitelijke definitieve keuze voor de JSF wordt gemaakt.

VVD
Ook binnen de VVD lijkt discussie te ontstaan over de aanschaf van de JSF. Kamerlid Frans Weekers zei zaterdag dat hij is geschrokken van de conclusies die de Rekenkamer vrijdag naar buiten bracht. Kern daarvan is dat staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) op grond van de beschikbare vergelijkingen niet had kunnen concluderen dat de JSF het meest aan de Nederlandse eisen tegemoet komt. Maar De Vries is het niet eens met de kritiek. Hij wijst erop dat de Rekenkamer op een beperkt deel van de beschikbare informatie is afgegaan.

Weekers: "De Rekenkamer wordt bij de VVD zeer hoog aangeslagen. Als de Rekenkamer kritiek heeft op de staatssecretaris, zullen wij die kritiek heel serieus nemen en kunt u ervan overtuigd zijn dat de VVD volgende week het debat kritisch ingaat." Partijgenoot Arend Jan Boekestijn zegt het toe te juichen dat alle argumenten worden verzameld voordat de fractie zich er dinsdag over buigt. "Maar wij zijn natuurlijk voor de JSF."

113, 9 miljoen
Het eerste testtoestel van de JSF kost 113,9 miljoen euro volgens het prijspeil van 2008. Dat schrijft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De brief is gedateerd op 17 april, maar werd pas vandaag door Defensie openbaar gemaakt. Het bedrag van 113,9 miljoen past binnen de door Defensie gehanteerde ramingen voor het toestel.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief