Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reders willen zich bewapenen

21 apr 09 - Door Hans Kema en Marcel Ouddeken

Kijk of luister naar: Reders willen zich bewapenen

Tot nu toe wilden reders het juist niet: gewapende mannen op hun koopvaardijschepen. Want het zou alleen maar geweld uitlokken van de piraten voor de kust van Somalië.


Vertienvoudigd
Maar de reders zijn om. Ze willen mariniers mee en sommigen overwegen anders bewapende beveiligers aan boord mee te nemen. Want de aanvallen van piraten op schepen voor de kust van Somalië zijn in de eerste maanden van dit jaar vertienvoudigd, meldt het Internationale Maritieme Bureau (IMB) in Kuala Lumpur vandaag. In een rapport over de omvang van de piraterij wereldwijd stelt het PRC, het onderzoekscentrum van het IMB dat over de piraterij rapporteert, dat de toename in 2009 bijna volledig is te wijten aan de activiteiten van Somalische piraten voor de oostkust van Somalië en ten noorden van het land bij de Golf van Aden.

Kapen
De twee zeegebieden waren alleen al verantwoordelijk voor precies de helft van het aantal aanvallen, 61 in vergelijking met zes in dezelfde periode van 2008. Vooral de Golf van Aden was in trek. Hier vielen piraten 41 keer aan en slaagden ze er vijf keer in het aangevallen schip te kapen.

Wapens
Het kabinet vindt dat er geen gewapende mannen aan boord van koopvaardijschepen thuishoren. In NOVA vanavond een gesprek met Eberhard Lixfeld van Rederij Reider Shipping in Winschoten. Een jaar geleden werd zijn vrachtschip Amiya Scan in de golf van Aden door piraten gekaapt.

Lees ook: Internationaal offensief tegen piraterij bepleit

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief