Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marokko, China en Rusland spioneren in Nederland

21 apr 09 - Door Gert Janssen en Robert Bas

Kijk of luister naar: Marokko, China en Rusland spioneren in Nederland

Het geval van de Rotterdamse politieagent van Marokkaanse afkomst, die vorig jaar werd ontslagen vanwege spionage voor de Marokkaanse geheime dienst, staat niet op zichzelf.


Netwerk
Dat zegt het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), Gerard Bouman. Marokko was bezig om een compleet netwerk van informanten in Nederland op te bouwen, en niet alleen bij de politie. Naast Marokko spioneren ondermeer ook landen als China en Rusland steeds vaker in Nederland, zo zegt Bouman naar aanleiding van het uitkomen van het jaarverslag van zijn organisatie.

Inlichtingen
De laatste jaren stuitte de AIVD op concrete dreigingen van digitale aanvallen op computernetwerken bij overheid en bedrijven vanuit China. Ook vanuit Rusland wordt gezocht naar inlichtingen over bijvoorbeeld de NAVO, moderne technologie en wetenschap, defensie en de energiesector. Burgers, bedrijven en overheidsinstellingen staan onvoldoende stil bij de risico's van spionage door andere landen. Zij maken te makkelijk informatie openbaar waarvan zowel spionnen als terroristen kunnen profiteren, zo constateert de AIVD.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief