Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zuid-Afrikaanse mijnstad zwaar getroffen door crisis

21 apr 09 - Door Jan Eikelboom en Imke van Hoorn

Kijk of luister naar: Zuid-Afrikaanse mijnstad zwaar getroffen door crisis

Het is een verschrikkelijk jaar geweest voor de Zuid-Afrikaanse mijnstad Rustenburg. De ineenstorting van de automobiel-industrie heeft de vraag naar platina ook doen instorten.


Werkloosheid
De platina kapper, de platina auto-dealer, het platina plein en de platina bar. In Rustenburg staat alles in het teken van platina. De stad, in het noordwesten van Zuid-Afrika - tot voor kort een van de snelst groeiende steden - dankt haar welvaart aan de platinamijnen. Maar sinds de wereldwijde economische crisis en de daling van de grondstofprijzen gaan de zaken slecht. Massale werkloosheid en armoede treffen de zwarte bevolking.

Harde klap
Duizenden mijnwerkers in Zuid-Afrika hebben als gevolg van de crisis al hun baan verloren en nog meer banen staan op de tocht. Een harde klap voor de mijnwerkers die toch al onder erbarmelijke omstandigheden leven. NOVA bezoekt de mijnwerkers die samen met hun familie in kleine golfplaten hutjes om de mijnen wonen. De omstandigheden zijn schrijnend: basisvoorzieningen als water ontbreken en de werkloosheid is enorm. Veel hutjes hebben geen ramen vanwege de hoge criminaliteit.

WK-voetbal
Economisch herstel is voorlopig nog niet in zicht, maar de hoop van de Rustenburgers is nu gevestigd op het Wereldkampioenschap Voetbal dat in 2010 in Zuid-Afrika zal plaatsvinden. Rustenburg is een van de speelsteden, en het toerisme moet de plaatselijke economie hopelijk weer een boost geven.


Grotere kaart weergeven

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief