Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

SP'er De Wit leidt onderzoek naar kredietcrisis

21 apr 09

Kijk of luister naar: SP'er De Wit leidt onderzoek naar kredietcrisis

SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit wordt voorzitter van de parlementaire commissie die onderzoek zal doen naar de kredietcrisis. De fractievoorzitters hebben unaniem ingestemd met zijn benoeming.


SP'er
Het is de eerste keer dat een SP'er een parlementair onderzoek gaat leiden. SP-leider Agnes Kant had in eerste instantie Kamerlid Ewout Irrgang naar voren geschoven, maar tegen zijn kandidatuur bestond te veel weerstand. Sommigen vonden hem te jong en onervaren, anderen wilden juist geen financieel woordvoerder omdat die als voorzitter van de commissie mogelijk over zijn eigen handelen als Kamerlid tijdens de financiële crisis zou moeten oordelen.

Ervaring
De VVD en GroenLinks hadden eigen kandidaten maar uiteindelijk was iedereen het er toch over eens dat de SP aan de beurt is om een parlementaire commissie te leiden. Onderzoekservaring heeft De Wit opgedaan als lid van de parlementaire enquêtecommissie die zich over de bouwfraude boog.

Twee delen
Het parlementaire onderzoek, dat zo snel mogelijk van start gaat en volgend jaar zomer moet zijn afgerond, wordt in twee delen opgesplitst. Ieder deel neemt ongeveer een halfjaar in beslag. Het eerste deel van het onderzoek richt zich op de periode tot september 2008 en heeft een breed, internationaal perspectief. Het gaat dan om onder meer het ontstaan van de cultuur waarin de financiële sector terecht is gekomen.

Ingrijpen
Het tweede deel richt zich op de periode na september 2008 en dan met name om het overheidsingrijpen in de crisis zoals de overname van Fortis en de financiële steun aan ING.

Jan de Wit is vanavond te gast.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief