Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spanning rond aanschaf JSF

22 apr 09 - Door Pim van Galen, Dominique van der Heyde en Melinde Kassens

Kijk of luister naar: Spanning rond aanschaf JSF

Vanavond besluit de Tweede Kamer in een Kamerdebat of zij instemt met de aankoop van twee JSF-testtoestellen. Goedkeuring betekent dat staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) nog deze maand zijn handtekening kan zetten onder het contract voor het eerste vliegtuig en volgend jaar voor het tweede.

PvdA: nu geen JSF-testtoestellen
PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer heeft vandaag laten weten niet in te stemmen met de aanschaf van twee testtoestellen van de JSF. "Wij willen voorkomen dat we in een miljardenproject worden gezogen waarvan later blijkt dat het niet verantwoord was." De PvdA wil wel dat Nederland betrokken blijft  bij het ontwikkelingsproject van de JSF, wat orders voor het bedrijfsleven en werkgelegenheid oplevert.

Onverstandig
Staatssecretaris Jack de Vries wacht het debat met de Tweede Kamer af, maar als de PvdA de aankoop van twee JSF-testtoestellen zou afwijzen, zou dat in zijn ogen "onverstandig" zijn. Voorafgaand aan het debat met het parlement zei De Vries te hopen dat hij de PvdA nog kan overtuigen van het belang om de testtoestellen te kopen. De aanschaf is volgens hem in het belang van Nederland en de werkgelegenheid.

Kritisch
Het kabinet besloot al eerder tot aanschaf over te gaan, inclusief de PvdA-ministers, maar PvdA-fractieleider Hamer heeft steeds gezegd dat zij ‘buitengewoon kritisch’ staat tegenover het kabinetsbesluit om nog deze maand een order te plaatsen voor een of twee vliegtuigen. De fractie is bang dat de Tweede Kamer zich met het plaatsen van deze order bindt aan de definitieve aanschaf van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF. In het coalitieakkoord staat dat deze beslissing in 2010 moet worden genomen.

Maar de steun van de PvdA is cruciaal. Als de voorstanders CDA en VVD (samen 62 zetels) steun zouden krijgen van de gunstig gezinde ChristenUnie, SGP en Verdonk hebben ze nog maar 71 zetels.

Crisis
Met de afwijzing van de PvdA dreigt een flinke botsing binnen de coalitie. Coalitiegenoot CDA steunt De Vries en de ChristenUnie wil in elk geval nu een testtoestel kopen.

Vanuit Den Haag het laatste nieuws, in de studio reacties van Mat Herben, voorstander van de JSF, en Bram Stemerdink, oud-minister van Defensie. Stemerdink was eerder betrokken bij de aanschaf van de F-16 toestellen.

Chat
Direct na de uitzending was er een chat met Mat Herben over de JSF. 


Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief