Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Regering wentelt JSF-crisis af

23 apr 09

Kijk of luister naar: Regering wentelt JSF-crisis af

CDA, PvdA en ChristenUnie hebben toch een oplossing gevonden voor de patstelling die gisteren was ontstaan rond de aanschaf van testtoestellen van de JSF. De hele dag werd in Den Haag koortsachtig overlegd om uit de JSF-crisis te komen. Na het overleg volgde een compromis en toen een debat.


CDA, PvdA en de ChristenUnie zijn tot een akkoord gekomen om niet nu, maar pas in 2010 een definitief besluit te nemen over deelname aan de operationele testfase. Wel mag het kabinet nu alvast verplichtingen aangaan voor de bouw van een eerste testvliegtuig. Maar gekocht wordt er dit jaar formeel nog niks.

Kabinet

Het kabinet is akkoord met dit voorstel, en dus worden de data nu in het regeerakkoord gewijzigd. Het compromis betekent dat Nederland nu wel een aanbetaling doet van bijna 100 miljoen euro, waardoor de Amerikaanse producent Lockheed Martin aan de slag kan met de bouw van een testvliegtuig.

Financiële risico
Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) kan deze maand dan toch een contract ondertekenen met de Amerikanen. Nederland blijft zo meedoen met de testfase waardoor er zicht op is dat Nederlandse piloten in 2011 in de VS toch kunnen gaan oefenen met de JSF/F-35. Wel is nu de mogelijkheid ingebouwd om volgend jaar alsnog af te zien van de daadwerkelijke aankoop. Het bestelde vliegtuig wordt dan teruggenomen door de fabrikant. Het maximale financiële risico bedraagt volgens Hamer dan hooguit 20 miljoen euro.

PvdA
Voor de PvdA is dit goed nieuws, want dat betekent dat de Tweede Kamer nu meer tijd heeft voor een definitief besluit, en dat  er meer informatie beschikbaar is over de prijs, de kwaliteit, de geluidsproductie en de effecten voor de werkgelegenheid.

Stork
De politieke tegenstanders van de aanschaf van JSF-testtoestellen bedreigen 4000 banen, stelt Stork Aerospace. Als de regering afziet van de aankoop zal dat volgend jaar al ontslag betekenen voor honderden mensen, die hun brood verdienen aan de ontwikkeling en bouw van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig, waarschuwt de Stork.

Als de JSF de opvolger wordt van de F-16 bij de Nederlandse krijgsmacht levert dat bedrijven in Nederland 9 tot 11 miljard dollar (6 tot 8 miljard euro) aan orders op. Hiervan is al 4,5 miljard dollar binnen aan omzet en raamcontracten, aldus Stork Aerospace.

In NOVA vanavond het laatste nieuws. In de studio is Ko Colijn, defensie specialist.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief