Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe trend in psychiatrie: ervaringsdeskundigen

24 apr 09 - Door Melinde Kassens en Marjolein Schut

Kijk of luister naar: Nieuwe trend in psychiatrie: ervaringsdeskundigen

Het is een nieuwe trend in de psychiatrie: patiënten die als ervaringsdeskundigen een rol spelen in de behandeling van andere psychiatrische patiënten en daarvoor ook betaald worden.

Het gebeurt steeds vaker en er komen ook steeds meer MBO-opleidingen voor deze ervaringswerkers door heel Nederland. 

Positief
Voormalige patiënten dragen als ervaringsdeskundigen positief bij aan de ggz, vinden cliënten en ervaringsdeskundigen. Cliënten voelen zich begrepen door ex-patiënten. Ook ervaringsdeskundigen zelf denken dat zij dichter bij de patiënten staan en in hun team een andere kijk meebrengen. Het werk is ook heilzaam voor henzelf.

HBO
Ook op HBO-niveau gaan opleidingen starten. Eindhoven is de eerste opleiding voor ervaringsdeskundigen (BGE) op HBO-niveau. De opleiding begint in september. Het 'loopt storm', er zijn nu al 40 aanmeldingen en er zullen er nog zeker meer bijkomen. In Rotterdam worden momenteel besprekingen gevoerd voor het opstarten van een HBO-opleiding. 

Pauline Kuin-van der Jagt is zo'n hulpverlener die eerst zelf patiënt was. Ze werkt in Noordduyne, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Den Helder.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief