Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wereld weert zich tegen Mexicaanse griep

28 apr 09 - Door Ad van Oosten, Miriam Lavalette en Bas Haan

Kijk of luister naar: Wereld weert zich tegen Mexicaanse griep

Het Mexicaanse griepvirus breidt zich uit over de wereld. In acht landen zijn op dit moment besmettingen bevestigd: Nieuw-Zeeland, Israël, Mexico, de VS, Canada, Groot-Brittannië, Schotland en Spanje.


Vaccins

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op zich goed voor te bereiden. De organisatie heeft het alarmniveau voor het virus van fase drie naar fase vier verhoogd - twee stappen verwijderd van een pandemie. Dat roept de vraag op wat er gaat gebeuren als de varkensgriep echt een pandemie wordt. Hoelang duurt het voordat de vaccins klaar zijn en zijn er wel genoeg?

In Nederland zijn vooralsnog geen besmettingen geconstateerd, maar volgens viroloog Ab Osterhaus moet de Nederlandse regering nu al vaccins gaan bestellen tegen varkensgriep. NOVA spreekt met de directeur van Solvay, het bedrijf dat het vaccin gaat leveren.

Toronto
In Mexico-stad, daar waar het virus uitbrak, zijn vandaag alle cafe's en restaurants gesloten. Een internationaal negatief reisadvies is nog niet gegeven, maar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Mexico af, voor mensen die er niet per se hoeven te zijn.

De Canadese stad Toronto kent als geen andere stad ter wereld de gevolgen van een negatief reisadvies. De WHO raadde zes jaar geleden als gevolg van de SARS-epidemie een bezoek aan die stad resoluut af. NOVA spreekt met Kees Ootes, de voormalige loco-burgemeester van Toronto.

New York
En terwijl de wereld in de ban is van het Mexicaans griepvirus zijn de meeste New Yorkers niet erg onder de indruk. Amerika-correspondent Willem Lust peilde de stemming op straat. Bekijk hier het filmpje.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief