Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zeven doden tijdens koninginnedag-drama

30 apr 09

Kijk of luister naar: Zeven doden tijdens koninginnedag-drama

 Een 38-jarige verdachte is op Koninginnedag met een auto door een afzetting langs de route waar de koninklijke familie langskwam, heengereden. Het leidde tot een slagveld, met zeven doden. De verdachte, de 38-jarige Karst T. uit Huissen, is vannacht overleden.  Zwarte Suzuki
Om 11.50uur rijdt de verdachte in een zwarte Suzuki Swift met grote snelheid door een afzetting heen. De open bus met de koninklijke familie rijdt op dat moment langs het monument De Naald. De bestuurder schept in zijn rit vele mensen, die daarna her en der op het wegdek achterblijven. De auto boort zich in een dranghek, dat het monument afschermt. De bestuurder is zwaargewond en verkeert in levensgevaar. Hij kan nu niet verhoord worden, maar uit het eerste contact met de politie bij het wrak van de auto maakt justitie op dat de man een bewuste actie uitvoerde.

Zes doden
Volgens het Openbaar Ministerie was het een bewuste actie, maar geen terroristische aanslag. De verdachte is geen bekende van politie/justitie. Justitie verdenkt de man van een poging tot het plegen van een aanslag op leden van het Koninklijk Huis, en van moord of doodslag. 

Huiszoeking
De politie is nog bezig met het doorzoeken van T.'s woning in de Gelderse plaats Huissen. Voor zover bekend woont hij alleen. Onderwerp van onderzoek is nog of de man hulp heeft gehad van anderen bij (het voorbereiden van) de aanslag. Momenteel zijn daarvoor geen aanwijzingen.Programma

De bestuurder van de zwarte auto die De Naald ramde, heeft de route van de koninklijke familie precies gevolgd. Het programma liep twintig minuten uit, maar hij reed exact op het tijdstip dat de koninklijke bus het kruispunt bereikte door de afzettingen heen.

Verklaring koningin Beatrix
"Wat begonnen is als een prachtige dag is geëindigd in een vreselijk drama, wat ons allen heel diep heeft geschokt. Mensen die er dicht bij hebben gestaan, die het hebben zien gebeuren op televisie, allen die het meebeleefd hebben, zullen met verbijstering en ongeloof gekeken hebben. Wij zijn sprakeloos dat zoiets vreselijks heeft kunnen gebeuren. Mijn familie, maar ik denk ook allen in het land, leven van harte mee met de slachtoffers, met hun familie en vrienden en met allen die door dit ongeluk diep geraakt zijn."

Getuigen

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) roept getuigen van het incident in Apeldoorn op zich te melden. Het KLPD heeft daarvoor een telefoonnummer opengesteld: 0800-6070. Getuigen kunnen zich melden met informatie en eventueel beeldmateriaal.

In NOVA het laatste nieuws. In de studio zijn Uri Rosenthal, directeur van het COT, het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, en Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Oranje Bond, de Bond van de Oranjeverenigingen in Nederland.

Bekijk hier de video.

Naar boven
 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief