Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grote verslagenheid in Apeldoorn

1 mei 09 - Door Marcel Ouddeken

Kijk of luister naar: Grote verslagenheid in Apeldoorn

Apeldoorn ontwaakte vanmorgen in grote verslagenheid. Mensen kunnen nog maar nauwelijks bevatten welk drama zich daar heeft afgespeeld. Iedereen houdt zich bezig met de vraag: Waarom?

Dader
De 38-jarige Karst T. uit Huissen, die wordt verdacht van het plegen van een aanslag op de koninklijke familie, is in de nacht van donderdag op vrijdag in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen. Dat heeft het Landelijk Parket gemeld. Zijn dood betekent het einde van het strafrechtelijke onderzoek tegen hem.

Slachtoffers
Nog acht slachtoffers liggen in het ziekenhuis waarvan er een vrouw in kritieke toestand en een man in zorgwekkende toestand.

Bloemen
Bij het oorlogsmonument waar tientallen bloemen zijn neergelegd, komen steeds meer mensen samen en leggen bloemen neer.

Stadhuis
In de hal van het stadhuis van Apeldoorn is vanochtend een condoleanceregister geopend. Het boek ligt op een tafel met een zwart laken. Er brandt een kaars bij. Er heerst daar verbijstering en ontreddering. "Ik hoorde dat de dader is overleden. Dat is misschien maar beter ook", zegt een man in zwart pak. "Je kunt helemaal niets. Alleen dit register tekenen. Op die manier sta je nabestaanden toch symbolisch bij."

Feitenonderzoek
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gaat op verzoek van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie een feitenonderzoek doen naar de beveiligingmaatregelen die donderdag zijn genomen tijdens Koninginnedag. Dat laat de NCTb vandaag weten.

Voetbal
De competitiewedstrijd tussen AGOVV Apeldoorn en VVV-Venlo op sportpark Berg & Bos wordt vanavond voorafgegaan door een minuut stilte. De spelers zullen bovendien rouwbanden dragen naar aanleiding van de aanslag gisteren. De voetbalbond KNVB heeft alle wedstrijden in de eerste klasse D die voor zaterdag op het programma stonden uitgesteld. De bond heeft dit besluit genomen omdat de vrouw van een bestuurslid van CSV Apeldoorn gisteren om het leven is gekomen tijdens de aanslag.

Bezinningsbijeenkomst
Het kerkbestuur houdt vanavond om 20.00 uur een bezinningsbijeenkomst in de Grote Kerk om het verdriet van de gebeurtenissen op Koninginnedag te delen. Mogelijk wordt volgende week een herdenkingsdienst gehouden in de kerk.

NOVA volgt vandaag de hele dag dominee Visser van de Grote Kerk en spreekt in de uitzending met Fred de Graaf, burgemeester van Apeldoorn.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief