Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fiat neemt Chrysler op sleeptouw

2 mei 09 - Door Ellen Brans en Maarten Veeger

Kijk of luister naar: Fiat neemt Chrysler op sleeptouw

Chrysler - na General Motors en Ford de grootste autofabrikant van Amerika - is failliet. Er wordt gesleuteld aan een doorstart en daarbij speelt de Italiaanse autobouwer Fiat een sleutelrol. De Italianen proberen zo op de Amerikaanse automarkt een voet tussen de deur te krijgen.


Sleeptouw
Het oogt een beetje als een Fiat 500 die een Chrysler met panne op sleeptouw neemt. Voor Amerikanen geen plezierig beeld. Maar de Italianen hebben alle vertrouwen in hun avontuur, waarvoor ze bovendien nauwelijks geld op tafel hoeven te leggen.

Doorstart
Chrysler bood afgelopen donderdag formeel zijn faillissement aan. Na de faillissementsprocedure, die ongeveer een tot twee maanden kan duren, maakt Chrysler een doorstart met behulp van Fiat. Fiat krijgt een belang van twintig procent in Chrysler.

Arbeidsplaatsen
Chrysler sneed de afgelopen jaren al flink in zijn personeel. Twee jaar geleden telde het bedrijf nog 54.000 medewerkers, nu zijn dat er nog 32.000. Op dit moment werkt Chrysler onder het gerechtelijk akkoord Chapter 11, wat betekent dat het bedrijf zich kan reorganiseren onder toezicht van de rechter. In deze periode zal Chrysler de meeste fabrieken in Noord-Amerika sluiten. Dit zal opnieuw duizenden arbeidsplaatsen kosten. 

In NOVA een gesprek met Amerika-correspondent Willem Lust.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief