Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS: Nederland belastingparadijs

5 mei 09 - Door Ad van Oosten en Marcel Ouddeken

Nederland staat op een lijst van belastingparadijzen dat het Amerikaanse Witte Huis heeft gepubliceerd. Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft inmiddels om opheldering gevraagd.


Top-3
Samen met Bermuda en Ierland zou Nederland de top drie vormen van landen waar Amerikaanse bedrijven hun winsten naartoe sluizen, omdat ze in deze landen minder belasting betalen. Eenderde van de winsten die Amerikaanse bedrijven in het buitenland maken, wordt gerapporteerd uit Bermuda, Nederland en Ierland, schrijft de Amerikaanse president Obama in een notitie. Obama wil een einde maken aan de 'legale belastingontduiking' door Amerikaanse bedrijven

Verborgen
Bedrijven uit de Verenigde Staten kunnen hun buitenlandse dochters verborgen houden voor de Amerikaanse fiscus. Dat is volledig legaal, maar Obama wil nu aan die truc een einde maken. Dat moet de komende tien jaar 170 miljard euro aan belastinggeld weer terug naar de Verenigde Staten halen.

Nederland zou genoemd zijn vanwege het grote aantal Amerikaanse bedrijven dat hier is gevestigd. Minister Wouter Bos is er niet blij mee: "Die komen hier niet alleen voor fiscale voordelen, maar voor het totaalplaatje: de goede verbindingen van Schiphol, de talenkennis en het hoge opleidingsniveau van de Nederlanders en omdat de belastingdienst tevoren afspraken maakt met de bedrijven."

Belastingschijf
Nederland staat overigens met zijn belastingschijf van 52 procent in de wereldwijde top-drie van hoogste belastingtarieven.

In NOVA vanavond de uitleg van belastingdeskundige Albert Hollander, voorzitter van Tax Justice NL, een netwerk van acht Nederlandse maatschappelijke organisaties: Oxfam Novib, Oikos, SOMO, Attac, Both Ends, Evert Vermeer Stichting, Transnational Institute en Fairfood.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief