Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zware gevechten in Afghanistan en Pakistan

6 mei 09 - Door Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Zware gevechten in Afghanistan en Pakistan

In het westen van Afghanistan zijn maandag en dinsdag meer dan honderd burgerdoden gevallen door aanvallen van de door de VS geleide troepenmacht.

De door de VS geleide troepenmacht erkende betrokkenheid bij luchtaanvallen in het district Bala Baluk tegen de Taliban. Volgens de politiechef hadden Talibanstrijders burgers als menselijk schild gebruikt in de dorpen Geraani en Ganj Abad.

Karzai
De Amerikaanse en Afghaanse autoriteiten zeggen de zaak te onderzoeken. De Afghaanse president Hamid Karzai liet weten de zaak aan te kaarten bij de Amerikaanse president Barack Obama, aan wie hij vandaag een bezoek brengt. Karzai noemde het doden van burgers "niet te rechtvaardigen en onacceptabel".

Pakistan
Ook in Pakistan wordt zwaar gevochten tegen de Taliban. Vandaag vielen Pakistaanse troepen Talibanstrijders in de Swat-vallei aan met artillerie en gevechtshelikopters nadat de Verenigde Staten Pakistan hadden opgeropen harder op te treden tegen de radicaalislamitische opstandelingen. Inwoners van de Swat-vallei sloegen massaal op de vlucht uit angst voor het legeroffensief.

Vredesovereenkomst
Door de escalatie van het geweld staat een zogeheten vredesovereenkomst tussen de regering en de Taliban op springen. Beide partijen beschuldigen elkaar van de schending van het akkoord. Daarin beloofden de Taliban geweld te stoppen in ruil voor de invoering van de sharia, de islamitische wetgeving, in het gebied in het noordwesten van het land.

Topoverleg
De aanpak van de Talibanbeweging is vandaag het belangrijkste onderwerp van gesprek tijdens een ontmoeting tussen de presidenten van de Verenigde Staten, Barack Obama,  Pakistan, Asif Ali Zardari,  en Afghanistan, Hamid Karzai.

Zardari
Asi Ali Zardari sprak gisteren al anderhalf uur in het Congres over de veiligheidssituatie in Pakistan. Hij probeerde zijn uiterst kritische gehoor ervan te overtuigen dat er geen reden is voor ernstige bezorgdheid. Tegelijkertijd pleitte hij voor nog meer hulp vanuit de Verenigde Staten. De opmars van de Taliban in Pakistan en het verzet van deze moslimextremisten in Afghanistan baart de Amerikanen en andere landen al enige tijd grote zorgen. Vooral het Pakistaanse bezit van atoomwapens baart de Amerikanen grote zorgen. Onder grote internationale druk lanceerde Pakistan begin deze week een militair offensief tegen de Taliban.

In NOVA vanavond het laatste nieuws over de toestand in Afghanistan en Pakistan. In de studio commentaar op het Pakistaanse atoomwapenbezit van defensiespecialist Ko Colijn.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief