Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlands schip gekaapt

7 mei 09 - Door Hans Kema en Marcel Ouddeken

Kijk of luister naar: Nederlands schip gekaapt

Somalische piraten hebben vandaag een klein Nederlands schip met acht bemanningsleden gekaapt in de Golf van Aden. Het gaat om de MV Marathon, die cokes vervoerde, een residu van steenkool waarmee staal gemaakt wordt.

De Marathon, op de Nederlandse Antillen geregistreerd, maar eigendom van rederij Amons en Co in Zaandam, voer zonder marinebeveiliging in een konvooi van drie andere schepen toen de piraten toesloegen. De Nederlandse reders eisen nu eindelijk effectieve bescherming tegen de piraterij. Het marineschip Hr. Ms. Zeven Provinciën is inmiddels op weg naar het gekaapte schip. De oorlogsbodem vaart onder NAVO-gezag in het gebied.

Vertienvoudigd
De aanvallen van piraten op schepen voor de kust van Somalië zijn in de eerste maanden van dit jaar vertienvoudigd, meldde het Internationale Maritieme Bureau (IMB) in Kuala Lumpur eerder. In een rapport over de omvang van de piraterij wereldwijd stelt het PRC, het onderzoekscentrum van het IMB dat over de piraterij rapporteert, dat de toename in 2009 bijna volledig is te wijten aan de activiteiten van Somalische piraten voor de oostkust van Somalië en ten noorden van het land bij de Golf van Aden.

Lees ook: Internationaal offensief tegen piraterij bepleit. 


Grotere kaart weergeven

In NOVA vanavond het laatste nieuws. Verder een gesprek met Chris Davies, woordvoerder NAVO piraterij-hoofdkwartier in Engeland. De NAVO heeft ook een aantal schepen in dat gebied. In de studio reageert Arnold van der Heul, van Kahn Scheepvaart.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief