Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

AFM sleept beleggingsfonds Partrust voor rechter

7 mei 09 - Door Monique Wijnans

Kijk of luister naar: AFM sleept beleggingsfonds Partrust voor rechter

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) sleept het beleggingsfonds Partrust voor de rechter wegens fraude. Volgens de AFM heeft Partrust beleggers misleid: hun inleg van minimaal 50.000 euro werd niet belegd maar gebruikt om rendement uit te keren aan eerdere beleggers. Een klassiek piramidespel.

Sinds de zomer in 2008 keert Partrust niet meer uit. In totaal haalde Partrust 40 miljoen euro binnen. De gedupeerde beleggers zijn bang dat ze hun geld kwijt zijn.

Madoff-zaak
Met de ontmaskering van de activiteiten van Partrust als een piramidespel heeft Nederland zijn eigen 'Madoff-zaak'. Het is pas de eerste van tien grote fraudezaken die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op het spoor is.

Misleiding
Partrust heeft beleggers misleid, stelt de AFM in een gisteren gepubliceerd rapport naar aanleiding van eigen onderzoek. Doordat Partrust zijn klanten gebrekkig informeerde over zijn financiële situatie, namen zij besluiten die ze anders niet hadden genomen.

Faillissement
Of de investeerders hun geld nog terugkrijgen is de vraag. Een zegsman van de bewindvoerder zegt dat zijn zorgen over de toekomst van het in surseance verkerende Partrust de afgelopen weken alleen maar zijn toegenomen. De bewindvoerder dreigt het uitstel van betaling binnen enkele dagen om te zetten in een faillissement. Tot op heden is hem onbekend hoe groot het tekort van Partrust precies is. Partrust is onderdeel van de SWP-Groep, die een totaal belegd vermogen heeft van 150 miljoen euro.

NOVA spreekt vanavond met gedupeerden van Partrust en met Dion Bartels van Bartels Advocaten. Zijn kantoor is gespecialiseerd in onder andere belegginsfraude en staat een groot aantal gedupeerde beleggers bij.

Oproep
Heeft u slechte ervaringen met uw belegginsfonds of ook gedupeerd zijn door bijvoorbeeld Partrust, neemt u dan contact op met NOVA (monique.wijnans@novatv.nl).

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief