Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Apeldoorn herdenkt drama

8 mei 09 - Door Jan Reif, Mélinde Kassens, Marjolein Schut, Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Apeldoorn herdenkt drama

Apeldoorn staat vanavond stil bij de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag, die aan zeven mensen het leven kostte.


Risicogebied
De gemeente Apeldoorn heeft strenge veiligheidsmaatregelen genomen rond de herdenking. Wegen zijn afgesloten en er is een verbod uitgevaardigd voor wijkbewoners hun auto te parkeren in de buurt van theater Orpheus. Er geldt een noodverordening, van 12.00 tot 23.30 uur. Er is een risicogebied aangewezen dat begrensd wordt door de bebouwde kom ten westen van Kanaal-Noord en ten noorden van de spoorlijn tussen Amersfoort en Deventer. De politie fouilleert preventief en onderzoekt auto's. In de studio reageert vanavond Eelco Dykstra, hoogleraar crisisbeheersing.

Nabestaanden
De officiële en besloten herdenking heeft plaats in theater Orpheus. Naast slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners zijn ook koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, Pieter van Vollenhoven en prinses Margiet aanwezig. Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en Eerste Kamervoorzitter Yvonne Timmerman-Buck zijn namens de Staten-Generaal aanwezig. Op het Marktplein kunnen belangstellenden de bijeenkomst op een groot videoscherm volgen.

Eerbetoon
Daar treden ook plaatselijke muziekgroepen op, die een eerbetoon brengen aan de slachtoffers. Vanaf Paleis Het Loo gaan bussen met twaalfhonderd genodigden naar theater Orpheus. De route voert ook langs de plek waar de aanslag plaats vond. De gemeente verwacht in totaal duizenden belangstellenden.

Herdenkingdienst
Theologe en presentatrice Jacobine Geel zal de speciale herdenkingsdienst in Apeldoorn leiden. Volgens Geel is de herdenking een belangrijk ritueel, waarmee betrokkenen de aanslag op Koninginnedag een plek kunnen geven. Ook aan het woord komen premier Balkenende en Simon Boon, voorzitter van de stichting Oranjefeesten Apeldoorn. Hij zat in de bus met de koninklijke familie die door de dader net werd gemist.

NOVA is in Apeldoorn en doet verslag. Vanuit Apeldoorn een gesprek met premier Balkenende.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief