Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechtszaak tegen Jomanda begonnen

11 mei 09 - Door Jan Eikelboom en Silvia Pilger

Kijk of luister naar: Rechtszaak tegen Jomanda begonnen

Vanaf vandaag staan medium Jomanda en twee alternatieve artsen de hele week terecht voor de rechtbank in Amsterdam in verband met de dood van actrice Sylvia Millecam. Zij overleed in 2001 aan borstkanker. Ze liet zich behandelen door Jomanda en de twee andere genezers.

Onbevredigend
Jomanda is er zelf niet bij. Haar advocaat liet dit weekend weten dat de datum van de zitting haar 'zorgen' geeft. Al eerder had ze dit soort gevoelens. Volgens de advocaat heeft ze Pim Fortuyn twee weken voor zijn dood gezegd een bodyguard te nemen en waarschuwde ze in de weken voor Koninginnedag in Apeldoorn dat er grote problemen op die dag waren te verwachten.
 
"Op dit moment speelt in haar beleving een soortgelijk probleem komende week, waardoor zij zich niet in staat acht te komen." De rechtbank in Amsterdam vindt het "onbevredigend" dat Jomanda niet op haar proces is verschenen. Dat zei rechtbankvoorzitter M. Diemer vandaag aan het begin van de zaak.

Medeschuldig
Volgens het Openbaar Ministerie zijn Jomanda en de twee andere verdachten er medeschuldig aan dat Millecam overleed aan borstkanker. Zij zouden de actrice hebben wijsgemaakt dat ze geen kwaadaardig gezwel had, maar een bacteriële infectie en dat een operatie niet nodig was. Daarmee zijn ze in de visie van het OM schuldig aan onder meer het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het onthouden van de benodigde medische zorg.

Vereniging van Kwakzalverij
Justitie vervolgt de drie overigens niet geheel vrijwillig. Het OM besloot in 2006 nog dat niet te doen, omdat er onvoldoende bewijzen zouden zijn voor strafbare feiten. Na tussenkomst van de Vereniging van Kwakzalverij besloot het gerechtshof vorig jaar dat justitie er alsnog een zaak van moest maken: dat Millecam zelf ervoor koos deze weg te gaan, ontheft Jomanda en de andere alternatieve behandelaars niet van hun verantwoordelijkheid, aldus een uitspraak van het Amsterdamse Gerechtshof.

In de studio reageert  Menso Westerouen van Meeteren, oud-inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief