Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

"Jomanda hield Millecam weg bij reguliere artsen"

12 mei 09 - Door Silvia Pilger en Jan Reiff

 "Jomanda hield Sylvia Millecam weg bij reguliere artsen". Dat zegt Ronald ter Heegde, voormalig assistent van Jomanda. Ter Heegde was Jomanda's assistent in de tijd dat Jomanda Millecam ter zijde stond.

Medium Jomanda en twee alternatieve artsen staan de hele week terecht voor de rechtbank in Amsterdam in verband met de dood van actrice Sylvia Millecam. Zij overleed in 2001 aan borstkanker. Ze liet zich behandelen door Jomanda en de twee andere genezers.

Infectie
Jomanda zou actrice Sylvia Millecam hebben afgeraden om zich te laten opereren. Dat hebben haar partner en andere bekenden van de actrice verklaard, op de eerste dag van het proces tegen Jomanda en de twee alternatieve artsen. Verder hebben getuigen, onder wie twee huisartsen, gezegd dat Jomanda Millecam wijsmaakte dat ze geen kanker zou hebben, maar een bacteriële infectie en dat een operatie niet nodig was. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de drie er dan ook medeschuldig aan dat Millecam in 2001 overleed aan borstkanker.

Jomanda bevestigde in 2001 tegenover NOVA (Realplayer) - na het overlijden van de actrice - dat er bij Millecam geen sprake was geweest van kanker.

Schuldig
In de visie van het OM zijn Jomanda en de alternatieve artsen schuldig aan, onder meer, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het onthouden van de benodigde medische zorg. Uit de getuigenverklaringen blijkt ook duidelijk dat Millecam het fijn vond dat Jomanda aangaf dat ze geen kanker had. Ze wilde niet horen dat ze kanker had.

Jomanda ontkent dat ze Millecam heeft weggehouden bij reguliere artsen, maar Ronald ter Heegde, voormalig assistent van Jomanda, zegt dat Jomanda de waarheid verdraait. Ter Heegde was Jomanda's assistent in de tijd dat Jomanda Millecam ter zijde stond.

In de studio een gesprek met de voormalig assistent van Jomanda, Ronald ter Heegde.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief