Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Best verdienende presentator werkt bij VARA

13 mei 09 - Door Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Best verdienende presentator werkt bij VARA

'Vangen bij VARA', kopt De Telegraaf vandaag op de voorpagina. Uit de jaarcijfers van 2008 blijkt dat een van de best verdienende presentatoren van het publieke bestel bij de VARA werkt.


Presentator 5
De omroep betaalde 417.796 euro aan 'presentator 5', bij het publiek beter bekend als Matthijs van Nieuwkerk. Tot de coryfeeën van de omroep behoren verder Paul de Leeuw en Paul Witteman.

Normen
Het bericht in De Telegraaf is vervelende publiciteit voor een publieke omroep, in een tijd dat de lonen in de semi-publieke sector zwaar onder vuur liggen. Recent kostte de discussie over zijn salaris, de nieuwe Aedes-topman Calon bijna zijn benoeming. Minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) erkent dat voor populaire presentatoren andere normen gelden dan voor bestuurders, maar het kan volgens hem wel ietjes minder.

Noodzaak
Volgens VARA-voorzitter Vera Keur zijn de publieke omroepen genoodzaakt dit soort geldbedragen neer te tellen sinds de komst van de commerciële zenders, zo'n twintig jaar geleden. Die zouden grote bedragen neertellen om de populaire tv-gezichten weg te kapen. Volgens Keur zou de duurste VARA-presentator elders minstens een miljoen verdienen.

Korting
De SP wil dat iedere euro die boven de Balkenende-norm wordt betaald aan omroepbestuurders of presentatoren in korting wordt gebracht op het programmabudget.

In NOVA een gesprek met Vera Keur.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief