Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cheney verdedigt martelen terreurverdachten

13 mei 09 - Door Willem Lust en Merel Miedema

Kijk of luister naar: Cheney verdedigt martelen terreurverdachten

De Amerikaanse president Barack Obama wil juristen die onder George Bush de basis legden voor omstreden verhoormethodes bij terreurverdachten, wellicht vervolgen. Ook wil hij mogelijk een onderzoek instellen naar de martelpraktijken waarvan de vorige Amerikaanse regering wordt beschuldigd.


Veiligheid
Maar volgens voormalig vice-president Dick Cheney hebben de omstreden verhoormethodes en martelpraktijken juist geholpen om de VS te beschermen. Hij vindt dat Obama de documenten van het ministerie van justitie, waarin de omstreden verhoormethodes gedetailleerd worden beschreven, niet openbaar had moeten maken.

Foto's
Barack Obama heeft vanavond gezegd dat hij niet wil dat foto's van martelingen van terreurverdachten worden vrijgegeven. De rechter had eerder bevolen dat wel te moeten doen. De regering komt daarmee terug op een eerder besluit om wel te voldoen aan dat bevel.

Geweld
Obama is bang dat door de publicatie van de foto's het geweld tegen Amerikaanse troepen in het buitenland zal toenemen. De overheid heeft tot 28 mei om met de foto's naar buiten te komen. Naar verwachting zullen de beelden een politieke rel veroorzaken over de behandeling van terreurverdachten die vastzaten tijdens het bewind van oud-president George W. Bush.

Vanavond debatteert het Amerikaanse Congres over de omstreden verhoormethodes onder George Bush. Correspondent Willem Lust doet verslag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief