Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Erop of eronder voor verkoop Essent

14 mei 09 - Door Petra Greeven en Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Erop of eronder voor verkoop Essent

De verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE is in een beslissende fase gekomen en de strijd wordt steeds feller.

Brandbrief
Vandaag heeft VNO-NCW-topman Bernard Wientjes een brandbrief geschreven aan het kabinet om de verkoop van energiebedrijven zoals Essent, maar ook Nuon, aan buitenlandse energiebedrijven uit te stellen. Volgens de werkgeversorganisatie is er een nationaal belang in het geding en daarom willen zij dat het kabinet een besluit over de verkoop minstens drie maanden uitstelt.

Verdeeld
De overname van Essent door RWE is een miljardendeal en gaat door als het tachtig procent van de aandelen krijgt aangeboden. De provincie Noord-Brabant bezit 30,8 procent van de aandelen en kan daarmee de overname blokkeren. Provinciale Staten stemden in april tegen verkoop. Dat gebeurde met twee stemmen verschil. De fracties van de PvdA en VVD stemden verdeeld. Tegenstanders zijn bang dat de opbrengst van de aandelen wegvloeit naar het Rijk, terwijl de provincie nu jaarlijks nog een winstuitkering krijgt.

Veranderde situatie
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant vinden dat de situatie waarin Provinciale Staten 'nee' hebben gezegd tegen de verkoop van Essent sindsdien 'wezenlijk' is veranderd. Het provinciebestuur wijst daarbij naar het contract dat Essent en overnamekandidaat RWE deze week hebben afgesloten om investeringen in duurzame energie te garanderen. Morgen is er een extra Statenvergadering op verzoek van de oppositiepartijen en vanavond houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de verkoop.

In de studio debatteren Nico Heijmans, lid Provinciale Staten van Noord-Brabant voor de SP en tegenstander van de verkoop, en Peter van den Oetelaar, freelance energie-adviseur en voorstander van de verkoop.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief