Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Britten in ban van declaratie-schandaal

18 mei 09 - Door Ad van Oosten en Menno de Galan

Kijk of luister naar: Britten in ban van declaratie-schandaal

Tampons, seksvideo's, een zak mest, een kroonluchter en zelfs toiletbrillen. Britse parlementariërs blijken buitengewoon inventief in het declareren van hun kosten voor de inrichting van hun tweede huis.


Britse bonnetjes
Het bonnetjesschandaal heeft al één staatsecretaris zijn baan gekost. Vandaag moest de voorzitter van het Britse parlement, Michael Martin, met de billen bloot. Een aantal parlementariërs heeft een motie van wantrouwen tegen hem ingediend, omdat hij categorisch weigerde de soepele declaratieregelingen te verbeteren.

Elizabeth
Ook de Britse koningin Elizabeth maakt zich grote zorgen om de declaratieschandalen die de Britse politiek hebben getroffen. De Britse krant The Daily Mail meldde gisteren dat de koningin met premier Gordon Brown mogelijkheden heeft besproken om het vertrouwen in de politiek te herstellen.

Driehonderd jaar
Het is voor het eerst in meer dan driehonderd jaar dat leden van het Britse Lagerhuis een motie van wantrouwen hebben ingediend tegen de voorzitter van het Britse parlement. Veel Britten zijn woedend over het declaratiegedrag van de parlementariërs. Het vertrouwen in de Britse politiek is gedaald tot een historisch dieptepunt.

De parlementsleden David Chaytor en Elliot Morley werden al geschorst vanwege hun declaratiegedrag.

Excuses
Michael Martin heeft vandaag in het Lagerhuis zijn excuses aangeboden: "Sta mij alstublieft toe om tegen de mannen en vrouwen van het Verenigd Koninkrijk te zeggen dat dat wij u heel ernstig teleurgesteld hebben". Martin wil de komende dagen vergaderen met de fractievoorzitters om hervormingen van het declaratiestelsel te bespreken.

NOVA spreekt met de Britse parlementariër Norman Baker.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief