Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moderne slavernij in Someren

18 mei 09 - Door Ad van Oosten en Silvia Pilger

Kijk of luister naar: Moderne slavernij in Someren

In Someren, Brabant, is vrijdag een aspergestekerij ontruimd. De burgemeester van Someren, Alfred Veltman, noemde de arbeidsomstandigheden op de boerderij zo schrijnend, dat hij spreekt van 'slavernij'.

De gemeente had toestemming gekregen om de boerderij te ontruimen, omdat het gebouw niet aan de voorschriften van de brandweer voldeed. De eigenaresse van het bedrijf had deze beslissing nog aangevochten bij de rechter. Veltman: "Toen we vrijdag gingen ontruimen, kwam naar buiten hoe erg het was gesteld met de arbeidsomstandigheden".

Roemenen
Op de boerderij werkten ongeveer vijftig mensen, vooral Roemenen. Volgens de burgemeester mochten zij al die tijd dat ze daar werkten het terrein niet verlaten, verdienden ze minder dan hen was beloofd en moesten ze hun eten en drinken voor veel geld op het erf zelf kopen. De arbeiders sliepen bovendien in een vieze ruimte zonder ramen.OM
Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar de aspergestekerij. Dit is besloten na afloop van een gesprek met de burgemeester, met politie, justitie, de Arbeidsinspectie en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Vizier
De Arbeidsinspectie had de aspergestekerij al een tijd in het vizier. De inspectiedienst heeft de werkgeefster sinds 2005 vijf keer boetes opgelegd voor in totaal 566.000 euro wegens illegale arbeid en onderbetaling. Binnenkort zouden inspecteurs voor een hercontrole langsgaan bij het bedrijf.

Boetes
De boetes en naheffingen voor het bedrijf kunnen nu behoorlijk oplopen: als voor de Roemenen niet de vereiste werkvergunningen aanwezig waren, kost dat 8000 euro per persoon. Ook lijkt het erop dat het personeel niet het wettelijk minimumloon heeft gekregen en dat er geen belasting en premies over het salaris zijn betaald. In dat geval moet het bedrijf alsnog het volle pond betalen aan de gedupeerde werknemers en de overheid, plus boetes.

In de studio reageert Bart Verhees, voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), Someren-Asten en ex-VVD-raadslid en varkenshouder.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief